MIRIŠE NA PORTUGAL

08.12.2020.
Hrvatska rukometna reprezentacija odlazi na veliko natjecanje. Očekivanja su nikakva, igrači široj javnosti nepoznati i nalazimo se na samom dnu svjetskog rukometa. Danas ovakav scenarij na radost svih nas zvuči kao tema niskobudžetnog sci-fi filma, međutim prije 17 godina to je bila surova realnost hrvatskog rukometa do trenutka kada su totalni anonimusi predvođeni Linom Červarom šokirali cijeli svijet i sa dna došli do svjetskog, a već u sljedećoj godini i do olimpijskog trona.
Život piše lijepe priče, a da se povijest uz neke sitne korekcije ponavlja svjedočimo 17 godina nakon Portugala. Opet smo na velikom natjecanju, a izgledi da prođemo skupinu manji su nego da Sava poteče uzvodno. S obzirom na vjerojatno kratak boravak u Danskoj hrvatske TV-kuće odlučile su uštedjeti novac i vrijeme i ne posvetiti pažnju marginaliziranoj ženskoj reprezentaciji. Naravno, problem marginalizacije ne leži samo u rezultatima naših djevojaka. On je nažalost puno dublji. Iako smo duboko zagazili u 21. stoljeće ženski sport u svijetu, a posebno u Hrvatskoj često nailazi na predrasude, omalovažavanje i etiketiranje da nisu zanimljive kao muškarci.
Paradoksalna je to činjenica ako se između ostalih prisjetimo Janice Kostelić, Blanke Vlašić i Sandre Perković koje su dominirale kao rijetki sportaši. One su primjeri da ženski sport u Hrvatskoj zaslužuje poštovanje. Koliko su nas samo puta prikovale uz male ekrane, a da nismo znali ni pravila sporta koja smo uz njih i zbog njih učili!
Nakon pobjeda protiv favoritkinja iz Mađarske i svjetskih prvakinja Nizozemki  hrvatska ženska reprezentacija svakako zaslužuje pažnju cijele Hrvatske. Neovisno o konačnom ishodu natjecanja već nakon dvije predstave osvojile su nas svojom simpatičnošću, zajedništvom, samouvjerenošću (sve ono što bi trebalo krasiti hrvatske ljude) i prije svega odličnom igrom.
Poželimo im sreću u daljnjem dijelu natjecanja i budimo uz njih, šaljimo poruke podrške, jer malo je svijetlih točki u 2020. godini, a hrvatska ženska rukometna reprezentacija svakako je jedna od njih i uz malo sreće možda se ponovi Portugal.
Navijački vodič po gradovima domaćinima

Navijački vodič po gradovima domaćinima

Kao jedna od najaktivnijih i najdugovječnijih članica Football Supporters Europe, pro navijačke asocijacije koja je sastavni dio organizacijskog procesa svih završnih turnira, pozvani smo na tradicionalni posjet gradovima domaćinima gdje igra Hrvatska, tzv. host site...

Fans Embassy Croatia / UEFA EURO 2024 FAN FORUM

Fans Embassy Croatia / UEFA EURO 2024 FAN FORUM

U organizaciji UEFA EURO 2024, FSE pro navijačke asocijacije i KOS organizacijskog odbora domaćina, u Frankfurtu je održan UEFA EURO 2024 Fan forum. Kao aktivna I jedna od najiskusnijih članica Footbal Supporters Europe, sudjelovali smo na forumu te dogovorili...

Hvala Vatreni!

Hvala Vatreni!

Iza nas je finalna utakmica Lige nacija. Utakmica koja nije završila onako kako smo svi mi to, zajedno s vama, dragi naši Vatreni željeli. Iako iz Nizozemske nećete ponijeti zlato, mi - vaši navijači ponosni smo na vas i čestitamo na osvojenom srebru!  Hvala izborniku...